Važnost oralne higijene kod djece :: MiniMe

Važnost oralne higijene kod djece

Dobra oralna higijena ključna je za zaustavljanje karijesnih procesa na zubima i održavanje zdravog parodontnog tkiva. To uključuje redovito uklanjanje naslaga sa svih zubnih površina četkicom za zube i međuzubnih prostora korištenjem interdentalnih četkica i zubnog konca.

Četkanje bi moralo započeti s nicanjem prvog zuba, pri čemu se koristi mala četkica za zube s mekim vlaknima. Zube, odnosno zub peremo dvaput dnevno. Također vam savjetujemo korištenje zubnog konca kada se mliječni zubi međusobno dodiruju.

Premda ih zamjenjuju trajni zubi, mliječni su zubi ključni za razvoj djeteta. Njima dijete može gristi hranu i na taj način uživati ​​u raznolikoj prehrani, omogućiti optimalan razvoj čeljusti i pravilan položaj jezika u usnoj šupljini. Podupiru usne i omogućuju pravilan razvoj govora. Mliječni zubi drže mjesta za rast stalnih zubi.

Prvi zub izbije oko 6. mjeseca (obično donji sjekutić), a do 3. godine izbiju svi mliječni zubi – u ovoj dobi, vaše dijete ima 20 mliječnih zubi. Dijete vodimo stomatologu kada izraste prvi zubić, odnosno najkasnije do 1. godine života. Terapeut pregledava dijete i daje vam korisne savjete o čišćenju zubi i održavanju zdravlja usne šupljine.

Fluoridi

Fluoride dodajemo zbog sprečavanja karijesa. Mogu se dodavati sustavno (s vodom, hranom, kao dodatak prehrani) ili topikalno (na površinu cakline).Djeluju na način da talože ione fluora na površinu cakline koji sprječavaju prebrzo otapanje cakline u kiselom okruženju, što s vremenom dovodi do karijesa.

Sami fluoridi ne sprječavaju karijes, ali inhibiraju njegovo napredovanje. Jedino stalna izloženost osigurava njihove učinke.Fluoridi su obično prisutni u pastama za zube i u nekim tekućinama za ispiranje usta. U stomatološkim ordinacijama mogu ih aplicirati u obliku visoko koncentriranih premaza.

Odgovarajuća količina fluorida za djecu je 1000 ppm. Pastu za zube nanosimo u odmjerenoj količini, od 0-3 godine u veličini rižinog zrna, od 3-6 godine u veličini graška.

Prehrana

Važno je da djeci ograničimo konzumiranje šećera i slatkih pića. Obroke dajemo u redovitim razmacima, a u međuvremenu neka dijete konzumira samo vodu ili nezaslađeni čaj. Vrijeme između obroka je ključno jer daje usnoj šupljini priliku da neutralizira djelovanje bakterija nakon jela.

Apsolutno izbjegavajte slatke napitke za žeđ. Prirodni sokovi i biljna mlijeka također sadrže puno šećera koji ubrzano djeluju na manje mineraliziranu caklinu mliječnih zuba. Također je preporučljivo potpuno izbjegavanje šećera (osim prirodno prisutnih šećera u povrću, voću, žitaricama itd.) do 3. godine.

 

Karijes

Karijes najčešća je kronična bolest kod male djece. Nastaje složenom interakcijom kariogenih bakterija s ugljikohidratima koji s vremenom fermentiraju pod utjecajem bakterija.

Higijena mliječnih zubi važna je kako sa stajališta stvaranja dobrih navika kod djece i dojenčadi, tako i sa stajališta prevencije prerane pojave karijesa kod djece.

Čim nikne prvi zub, savjetujemo redovito četkanje malom količinom paste za zube (s odgovarajućom količinom fluorida). Djeca do 8 godina nemaju dovoljno razvijenu motoriku da bi dovoljno temeljito prali zube, stoga je ključno da im pritom pomažu roditelji ili skrbnici. Nadzor se preporučuje do 12. godine, a njihovo sudjelovanje mora biti redovito i dosljedno.

Četkanje i odgovarajuća četkica za zube

Zube četkamo ujutro i navečer. Važno je da ne izostavimo oralnu higijenu, već ustrajemo i kada dijete ne surađuje. Četkanje je bezbolno i njime ne štetimo djetetu.

Zubni plak koji se predugo zadržava na površini zuba ubrzava adheziju novog zubnog plaka i time izaziva aktivno djelovanje kariogenih bakterija, što uzrokuje karijes. Kod četkanja smo usredotočeni na pozitivnu motivaciju i osiguramo odgovarajuća pomagala.

Učinkovitost uklanjanja zubnog plaka ovisi o tehnici četkanja, sudjelovanju osobe čiji se zubi peru te o finim motoričkim sposobnostima te osobe. Četkica za zube najvažniji je alat kod oralne higijene jer njome mehanički uklanjamo zubni plak. Ključno je obuhvatiti sve površine, a zbog stiskanja usana je kod djece posebno teško doći do područja donje čeljusti, na strani jezika, te do područja gornjih sjekutića.

Za veću učinkovitost uklanjanja zubnog plaka preporučaju se četkice za zube različitih oblika. Uz uobičajene jednoglave četkice za zube, odnedavno je zanimljiv troglavi dizajn četkice za zube. Troglava četkice za zube osmišljena je za istovremeno čišćenje bukalnih, lingvalnih/palatinalnih i okluzalnih površina. Dvije su glave dizajnirane s 45° dlakama za čišćenje bukalnih i lingvalnih, odnosno palatinalnih površina, dok je treća glava osmišljena za okluzalne površine. Takva četkica za zube prikladna je za osobe s ograničenim ručnim vještinama, gdje spada i mala djeca.  

Studije pokazuje da su za optimalnu oralnu higijenu troglave četkice za zube prikladnije od uobičajenih četkica, kada roditelj ili skrbnik pere djetetove zube. Također, za samog roditelja je upotreba troglave četkice za zube praktičnija i jednostavnija.

Troglava četkica za zube također može odlično zamijeniti običnu četkicu kada je dijete samostalno koristiti. Rukovanje troglavom četkicom za zube lakše je i prikladnije za malu djecu. Nakon korištenja klasične i troglave četkice za zube, većina djece preferira potonje jer ima osjećaj da je čišćenje bolje i brže, a korištenje jednostavnije i udobnije.

No, najprikladnija je četkica za zube koju dijete koristi redovito i pravilno.

 

 

Autor: Maja Vargazon, dr. dent. med.

© MiniMe. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci

Na web mjestu MiniMe, osim obveznih kolačića, koristimo i analitičke i reklamne kolačiće, kao i kolačiće društvenih mreža.

Ako se slažete s ovim, kliknite gumb Potvrdi. Za detaljan opis i postavku upotrebe pojedinih kolačića kliknite gumb Postavke kolačića.

×
Upravljanje kolačićima na web stranici MiniMe
Obavezni kolačići

su kolačići koji su neophodni za pravilno funkcioniranje web stranice i bez njih prijenos poruka u komunikacijskoj mreži ne bi bio moguć. Ovi su kolačići također potrebni kako bi vam u tvrtki mogli ponuditi usluge dostupne na našoj web stranici. Omogućuju vam prijavu na korisnički profil, odabir jezika, pristajanje na uvjete i identificiranje korisničke sesije. Nismo obvezni dobiti suglasnost za njihovu upotrebu.

Analitički kolačići

Ovi kolačići pomažu nam da shvatimo kako naši posjetitelji koriste našu web stranicu. Uz njihovu pomoć poboljšavamo korisničko iskustvo i identificiramo korisničke zahtjeve i trendove.Ove kolačiće koristimo samo ako ste se izričito složili s tim.

Kolačići za oglašavanje

Dodaci i alati trećih strana koji se koriste kao kolačići omogućuju rad funkcionalnosti, pomažu u analizi učestalosti posjeta i načinu korištenja web stranica. Ako se pojedinac ne složi s njihovim korištenjem, kolačići se neće instalirati, ali može se dogoditi da neke zanimljive značajke pojedinog web mjesta neće biti dostupne. Ove kolačiće koristimo samo ako ste se izričito složili s tim.

Kolačići društvenih mreža

Omogućuju pružanje sadržaja za objavljivanje na društvenim mrežama i bilježenje vaših odluka kako bi mogli pružiti osobnije i poboljšano korisničko iskustvo.Ove kolačiće koristimo samo ako ste prijavljeni na Twitter, Facebook ili Google korisnički račun prilikom korištenja web stranice.

1. O kolačićima općenito1.1. Što su kolačići

Kolačići su male tekstualne datoteke koje većina suvremenih web stranica pohranjuje na uređajima korisnika, odnosno osoba koje svojim uređajima pristupaju određenim internetskim stranicama. Njihova pohrana podkontrolom korisnika, jer u pregledniku koji koriste mogu ograničiti ili onemogućiti pohranu kolačića.

Također kada posjetite web mjesto i njegove podstranice te prilikom obavljanja radnji na njemu, određeni se kolačići automatski odnosno uz vaš izričiti pristanak postavljaju na vaše računalo, telefon ili tablet, putem kojih se mogu bilježiti različiti podaci.

1.2. Kako djeluju i zašto su nam potrebni?

Svakom posjetitelju ili kupcu na početku svake upotrebe internetske trgovine dodjeljuje se kolačić za identificiranje i osiguravanje sljedivosti (tj. “cookie”). Poslužitelji koje tvrtki pruža podizvođač automatski prikupljaju podatke o tome kako posjetitelji, trgovci ili kupci koriste internetsku trgovinu i pohranjuju te podatke u obliku dnevnika korištenja (tj. “cookie”).

Poslužitelji pohranjuju informacije o korištenju internetske trgovine, statistiku i IP brojeve. Podatke o korištenju internetske trgovine od strane kupaca tvrtka može koristiti za anonimne statistike usluge obrade koje služe za poboljšanje korisničkog iskustva i za plasiranje proizvoda i / ili usluga putem internetske trgovine.

Posredno i nakon pribavljanja pristanka, internetska trgovina može pohraniti i kolačiće vanjskih usluga (npr. Google Analytics) na uređaju posjetitelja ili kupca koji se koriste za prikupljanje podataka o posjetama web mjestu. Što se tiče vanjskih usluga, primjenjuju se pravila i opći uvjeti za obradu osobnih podataka koji su dostupni na donjim poveznicama.

2. Dopuštenje za upotrebu kolačića

Ako su vaše postavke u pregledniku s kojim posjećujete web stranicu takve da prihvaćaju kolačiće, to znači da pristajete na njihovu upotrebu. Ako ne želite koristiti kolačiće na web mjestu ili ih želite ukloniti, možete pročitati postupak u nastavku. Međutim, uklanjanje ili blokiranje kolačića može rezultirati neoptimalnom izvedbom web stranice.

3. Obavezni i neobavezni kolačići i vaš pristanak 3.1. Tvrtka za upotrebu obveznih kolačića nije dužna pridobiti vaš pristanak (obvezni kolačići):

Obvezni kolačići su kolačići ključni za pravilno funkcioniranje web stranice i bez njih prijenos poruka u komunikacijskoj mreži ne bi bio moguć. TOvi su kolačići također potrebni kako bi vam tvrtka mogla ponuditi usluge dostupne na našoj web stranici. Omogućuju vam prijavu na korisnički profil, odabir jezika, pristajanje na uvjete i identificiranje korisničke sesije.

3.2. Kolačići koji nisu potrebni sa stajališta normalnog rada web stranice i za koje smo dužni dobiti vašu suglasnost (neobavezni kolačići):

Analitički kolačići

Ovi kolačići pomažu nam da shvatimo kako naši posjetitelji koriste našu web stranicu. Uz njihovu pomoć poboljšavamo korisničko iskustvo i identificiramo korisničke zahtjeve i trendove.Ove kolačiće koristimo samo ako ste se izričito složili s tim.

Kolačići za oglašavanje

Dodaci i alati trećih strana koji se koriste kao kolačići omogućuju rad funkcionalnosti, pomažu u analizi učestalosti posjeta i načinu korištenja web stranica. Ako se pojedinac ne složi s njihovim korištenjem, kolačići se neće instalirati, ali može se dogoditi da neke zanimljive značajke pojedinog web mjesta neće biti dostupne. Ove kolačiće koristimo samo ako ste se izričito složili s tim.

Kolačići društvenih mreža

Omogućuju pružanje sadržaja za objavljivanje na društvenim mrežama i bilježenje vaših odluka kako bi mogli pružiti osobnije i poboljšano korisničko iskustvo.Ove kolačiće koristimo samo ako ste prijavljeni na Twitter, Facebook ili Google korisnički račun prilikom korištenja web stranice.

4. Kako upravljati kolačićima?

Kolačićima možete upravljati klikom na vezu "Postavke kolačića" u podnožju web stranice.

Također možete kontrolirati i mijenjati postavke kolačića u svom web pregledniku.

U slučaju da želite izbrisati kolačiće sa svog uređaja, savjetujemo vam da slijedite opisane postupke, koji će najvjerojatnije ograničiti funkcionalnost ne samo naše web stranice, već i većine drugih web stranica, jer je upotreba kolačića konstanta u velikoj većini suvremenih web mjesta.