Neprespane mamice, ta zapis je za vas! :: MiniMe

Neispavane mame, ovo je za vas!

Kako spavate? Vjerojatno je jedno od najčešćih pitanja za mlade roditelje. Pritom se većina vjerojatno osjeća pomalo nelagodno.

Prva godina s novorođenčetom raznoliko je, emocionalno i najljepše razdoblje, ali u isto vrijeme vrlo naporno. Mladu mamu nikako ne podržavamo raznoraznim pitanjima i savjetima o bebinom snu, već joj uzrokujemo još veću brigu i nelagodu. U današnjem društvu koje je sve sklonije dokazivanju, uspoređivanju, težnji ka savršenstvu i postizanju nerealnih očekivanja, neprospavana noć bebe svakako je jedno od njih. Kako to da Vaša beba ne spava cijelu noć? Zašto ne spava barem 6 sati zaredom? Još uvijek se ne može smiriti i zaspati sama? Nešto činite krivo.

Dozvolite nam da Vam kažemo da ne činite ništa pogrešno. Sasvim je normalno i prirodno da se novorođenčad i dojenčad bude tijekom noći jer vas još uvijek trebaju. Pogrešno je uvjerenje da ih razmazujete ako ih ne pustite da sami zaspe ili, još gore, zaspati u suzama i očaju. Vjerujte sebi, svojim osjećajima i nemojte se slijepo oslanjati na teorije u knjigama, na tablice i dobronamjerne savjete drugih. Znajte da su djeca različita, jedinstvena su, zato je važno da se ne opterećujete drugima i općim pravilima.

Budite svjesni da niste jedina čije dijete nije imao koju nemirnu noć. Također niste jedina koja uspavljuje dijete dok ne zaspi. Iluzorno je misliti da druge mame imaju sve pod kontrolom i da kod njih je sve potpuno.

Dobro Vam ide, u rukama držite svoje prekrasno dijete koje treba Vas i Vašu ljubav, pružajte mu svu ljubav bez grižnje savjesti i rezerve. Stoga Vam iskreno i od srca kažemo – najbolja ste mama svojoj bebi, bez obzira da li dojite ili koristite adaptirano mlijeko, da li uvodite hranu prema BLW metodi ili ga hranite kašicama, da li spava s Vama u krevetu ili u svojoj sobi (u svakom slučaju, obvezno morate osigurati sigurno okruženje za spavanje), da li koristi dudu ili ne. Najbolja ste mama, bez obzira da li imate strogu večernju rutinu ili pak pratite bioritam Vašeg djeteta, da li se pridržavate Montessorijevog odgoja ili pak radite prema osjećaju. Najbolja ste mama, bez obzira da li Vaša beba spava cijelu noć ili Vas još uvijek budi. Važno je prepoznati potrebe Vašeg djeteta i pružiti mu najbolje što možete. Nemojte se ustručavati potražiti pomoć - obratite se iskusnoj prijateljici, svojoj majci i, za teže dileme, pedijatru.

Naime, prva je godina iscrpljujuća jer dijete u potpunosti ovisi o vama. Potrebna mu je Vaša stopostotna pažnja i stoga je normalno da se ponekad osjećate iscrpljenom, na rubu, kao da nećete moći izdržati nije jedan dan više. Zapamtite - sve prolazi i često su ta teška razdoblja samo privremena. Međutim, ako je Vaš umor već kroničan, toliko ste neispavani da je teško normalno funkcionirati tijekom dana i samo čekate trenutak kada beba odlazi na spavanje, a tijekom noćnih buđenja mentalno ste na rubu … tada morate nešto poduzeti. Pazite na sebe; priuštite si sat vremena za sebe i učinite nešto što će Vam napuniti baterije. Ako je potrebno, potražite stručnu pomoć. Navike spavanja svoje bebe ne možete promijeniti od danas do sutra, pa će dobar san doći kad Vaš mališan biti na to spreman. Naime, to ne znači da ne možete pomoći njemu i sebi kako biste se rjeđe budili noću i spavali više sati zaredom. Razumljivo je ako želite nešto poduzeti i isprobati nove načine za bolji san. Naime, sve je u redu ako Vam to ne smeta i ne tražite rješenja. Sve je u redu dok bebe spavaju u sigurnom okruženju, zdrave su i voljene i ne zaspe u suzama i očaju.

Povjerit ćemo Vam provjerene i sigurne savjete o tome kako poboljšati san Vaše bebe. Pročitajte i ne uzimajte sve zdravo za gotovo. Od dolje navedenih, uvažavajte savjete koji Vam najbolje odgovaraju. Vjerujemo da Vam nešto od predstavljenog može pomoći za bolji san:

1. Siguran i udoban san

Bez obzira koliko ste umorni i koliko želite spavati, pobrinite se da je sigurnost Vašeg djeteta na prvom mjestu. U svakom slučaju morate osigurati siguran san – bilo da je u Vašem krevetu, u kolijevci ili u svojoj sobi. Ležište mora biti tvrdo i ravno, a bebe bi morale spavati bez jastuka. Pokrijte ih do ramena i pripazite da im ne pokrijete glavu. Osigurajte prikladnu temperaturu zraka, položite ih na bok, itd. Savjetujemo Vam da potražite dodatne informacije o ovoj temi.

Osim toga, prije spavanja uvijek pripazite da beba ima čistu pelenu, da je sita, da ima udobnu odjeću kako joj ne bi bilo prevruće ili hladno - bez ovih osnova sve ostalo neće uspjeti.

2.Večernja rutina

Svakako smo više puta čuli o moći noćne rutine. Je li zaista tako? Je! Bebe se uz rutinu osjećaju sigurno, znaju što slijedi i stoga ih je lakše pripremiti za slijed događaja. Međutim, ne postoji zlatno pravilo o pravilnoj večernjoj rutini, kada i što točno učiniti. Odaberite rutinu koja odgovara Vašoj bebi i Vašoj obiteljskoj dinamici. Ipak, svakako Vam savjetujemo da izbjegavate određene stvari. Navečer, bebe i mališani ne bi smjeli biti pred televizijskim ekranima jer ih njihova svjetlost dokazano stimulira i teže se smiruju. Neka večera bude lagana, izbjegavajte šećer jer djeluje stimulativno. Posljednji sat prije spavanja neka bude miran, svjetlost lagana, a glazba umirujuća. Najčešće su sljedeći elementi dio večernje rutine: večera, kupanje, pidžama, vreća za spavanje, čitanje bajke, uspavanka, lagana glazba i tamna soba. Beba/mališan sve će te elemente prepoznati i povezati s noćnim snom, lakše će se smiriti i zaspati. Kod većine djece, večernja rutina blagotvorno utječe na bolji i dulji san, stoga je vrijedno pokušati. Međutim, ponavljamo – svako je dijete jedinstveno (kao i odrasli), nekima rutina vrlo odgovara i pritom se odlično osjećaju, dok drugima rutina ništa ne znači ili ih čak ograničava. Stoga promatrajte svoje dijete i prilagodite mu se. No, ipak pokušajte s večernjom rutinom barem tjedan dana prije nego što odustanete i odlučite da to nije za vas.

3. Četvrto tromjesečje

Mnogi stručnjaci tvrde da su prva tri mjeseca zapravo četvrto tromjesečje trudnoće. Idealno bi bilo kada bi bebe mogle ostati u maminoj maternici još tri mjeseca. No, iz očitih razloga to nije moguće. Prva tri mjeseca, bebe se tek navikavaju na život izvan maternice. Pa dajmo im to vrijeme, nemojmo tražiti previše od njih i od sebe. Nakon mirnog okruženja maternice, odjednom primaju stotine najrazličnijih podražaja. Krevet je odjednom prevelik i previše miran u usporedbi s tijesnom maternicom koja se miče. Tišina nije poznata jer je beba u maternici neprestano slušala otkucaje Vašeg srca. Nakon rođenja, beba prvi put osjeća glad, hladnoću itd. Kako bi beba lakše i dulje spavala, možemo joj dočarati slične uvjete kao u maternici. Ponajviše pomaže bijeli šum – riječ je o sličnom zvuku unutar maternice koji je bebama vrlo poznat i vrlo brzo ih smiruje i uspavljuje. U maternici su bili skučeni i gotovo uvijek u pokretu, stoga im je puno lakše smiriti se i zaspati u krilu, improviziranim gnijezdima ili malim kolijevkama, gdje oko sebe nemaju previše praznog prostora. Također ih uspavljuju nježne vibracije i lagano ljuljanje - u naručju, u kolicima, u autu tijekom vožnje itd. Međutim, budite oprezni, bebu nikada nemojte jako tresti, jer to može biti vrlo opasno. Isprobajte i dudu jer sisanje jako umiruje i uspavljuje bebe. Ako ne želite da beba postane ovisna o dudi, savjetujemo Vam da je koristite samo prilikom spavanja, a zatim je postepeno skidajte, kada beba malo naraste. Nemojte pokušati utišati dudom svako plakanje, jer je plakanje djetetova komunikacija s vama, a u ovom slučaju duda djeluje kao ušutkivanje bebe.

4. Po danu se noć poznaje

To itekako vrijedi za bebe i općenito za djecu. Sve što činimo tijekom dana utjecat će i na kakvoću noćnog sna. Prvo je pravilo da barem jednom dnevno vodite bebu u šetnju. Bez obzira na vremenske uvjete, vjerujte da će već pola sata svježeg zraka pomoći da se bolje osjećate. Iznad svega, iskoristite svaki sunčani dan i priuštite sebi i svojoj bebi sunčeve zrake. Tijekom dana budite što aktivniji s bebom i nemojte propustiti dnevne odmore. Mnogi roditelji vjeruju da će dijete noću dulje spavati ako danju manje spava ili kasnije legne. Događa se upravo suprotno. Uspavati preumorno dijete teško je i traje puno duže, zbog umora je san lošiji, što znači više buđenja noću. Međutim, nemojte dopustiti da beba previše spava tijekom dana. Naravno, nije potrebno uvažavati raspored do minute, ali ako zdravo dijete spava puno više nego inače, preporučuje se da ga nježno probudite.

5. Razlikovati dan i noć

Nakon mjesec dana, bebu možete početi postepeno učiti razlikovati dan i noć. To bebi pomaže da polako percipira da noću spavamo dulje i čvrsto, a danju smo aktivni i drijemanja su kraća. Za dnevne odmore stoga nisu primjereni zatamnjeni i tihi prostori. Preko dana neka beba spava u dnevnoj sobi, na svjetlu, u kolicima itd. Noćno spavanje neka bude uvijek u istom prostoru, prema ustaljenoj noćnoj rutini. Kada se beba budi tijekom noći, pokušavamo je ponovno uspavati, šapućemo, ne palimo jaka svjetla, ne počinjemo razgovarati ili se igrati s njom i ne odlazimo u drugu sobu ispred televizije.

6. Primjereno okruženje za spavanje

Ako ste odlučili da će Vaša beba većinu vremena ili potpuno spavati u svojoj kolijevci, preporučujemo da joj obratite određenu pažnju, jer to također može utjecati na kakvoću sna. Naš je izbor dječji krevetić 4moms MamaRoo sleep koji ima sva svojstva za siguran i dulji san. Ima čvrsto i ravno ležište, oponaša prirodne kretnje roditelja (5 jedinstvenih kretnji), reproducira bijeli šum i uključuje mnoge druge značajke koje bebi pomažu da dulje i bolje spava. Više o krevetiću 4moms MamaRoo sleep možete pročitati ovdje.

Predstavili smo Vam nekoliko savjeta koji mnogim roditeljima provjereno pomažu u boljem spavanju beba. Kao što smo već spomenuli, to nisu zlatna pravila. Primijenite način koji će za Vas djelovati, pri čemu se morate dobro osjećati. Slušajte sebe i svoju bebu, vjerujte u sebe i znajte da Vam odlično ide, bez obzira što pokušali i što će djelovati ili ne.

© MiniMe. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci

Na web mjestu MiniMe, osim obveznih kolačića, koristimo i analitičke i reklamne kolačiće, kao i kolačiće društvenih mreža.

Ako se slažete s ovim, kliknite gumb Potvrdi. Za detaljan opis i postavku upotrebe pojedinih kolačića kliknite gumb Postavke kolačića.

×
Upravljanje kolačićima na web stranici MiniMe
Obavezni kolačići

su kolačići koji su neophodni za pravilno funkcioniranje web stranice i bez njih prijenos poruka u komunikacijskoj mreži ne bi bio moguć. Ovi su kolačići također potrebni kako bi vam u tvrtki mogli ponuditi usluge dostupne na našoj web stranici. Omogućuju vam prijavu na korisnički profil, odabir jezika, pristajanje na uvjete i identificiranje korisničke sesije. Nismo obvezni dobiti suglasnost za njihovu upotrebu.

Analitički kolačići

Ovi kolačići pomažu nam da shvatimo kako naši posjetitelji koriste našu web stranicu. Uz njihovu pomoć poboljšavamo korisničko iskustvo i identificiramo korisničke zahtjeve i trendove.Ove kolačiće koristimo samo ako ste se izričito složili s tim.

Kolačići za oglašavanje

Dodaci i alati trećih strana koji se koriste kao kolačići omogućuju rad funkcionalnosti, pomažu u analizi učestalosti posjeta i načinu korištenja web stranica. Ako se pojedinac ne složi s njihovim korištenjem, kolačići se neće instalirati, ali može se dogoditi da neke zanimljive značajke pojedinog web mjesta neće biti dostupne. Ove kolačiće koristimo samo ako ste se izričito složili s tim.

Kolačići društvenih mreža

Omogućuju pružanje sadržaja za objavljivanje na društvenim mrežama i bilježenje vaših odluka kako bi mogli pružiti osobnije i poboljšano korisničko iskustvo.Ove kolačiće koristimo samo ako ste prijavljeni na Twitter, Facebook ili Google korisnički račun prilikom korištenja web stranice.

1. O kolačićima općenito1.1. Što su kolačići

Kolačići su male tekstualne datoteke koje većina suvremenih web stranica pohranjuje na uređajima korisnika, odnosno osoba koje svojim uređajima pristupaju određenim internetskim stranicama. Njihova pohrana podkontrolom korisnika, jer u pregledniku koji koriste mogu ograničiti ili onemogućiti pohranu kolačića.

Također kada posjetite web mjesto i njegove podstranice te prilikom obavljanja radnji na njemu, određeni se kolačići automatski odnosno uz vaš izričiti pristanak postavljaju na vaše računalo, telefon ili tablet, putem kojih se mogu bilježiti različiti podaci.

1.2. Kako djeluju i zašto su nam potrebni?

Svakom posjetitelju ili kupcu na početku svake upotrebe internetske trgovine dodjeljuje se kolačić za identificiranje i osiguravanje sljedivosti (tj. “cookie”). Poslužitelji koje tvrtki pruža podizvođač automatski prikupljaju podatke o tome kako posjetitelji, trgovci ili kupci koriste internetsku trgovinu i pohranjuju te podatke u obliku dnevnika korištenja (tj. “cookie”).

Poslužitelji pohranjuju informacije o korištenju internetske trgovine, statistiku i IP brojeve. Podatke o korištenju internetske trgovine od strane kupaca tvrtka može koristiti za anonimne statistike usluge obrade koje služe za poboljšanje korisničkog iskustva i za plasiranje proizvoda i / ili usluga putem internetske trgovine.

Posredno i nakon pribavljanja pristanka, internetska trgovina može pohraniti i kolačiće vanjskih usluga (npr. Google Analytics) na uređaju posjetitelja ili kupca koji se koriste za prikupljanje podataka o posjetama web mjestu. Što se tiče vanjskih usluga, primjenjuju se pravila i opći uvjeti za obradu osobnih podataka koji su dostupni na donjim poveznicama.

2. Dopuštenje za upotrebu kolačića

Ako su vaše postavke u pregledniku s kojim posjećujete web stranicu takve da prihvaćaju kolačiće, to znači da pristajete na njihovu upotrebu. Ako ne želite koristiti kolačiće na web mjestu ili ih želite ukloniti, možete pročitati postupak u nastavku. Međutim, uklanjanje ili blokiranje kolačića može rezultirati neoptimalnom izvedbom web stranice.

3. Obavezni i neobavezni kolačići i vaš pristanak 3.1. Tvrtka za upotrebu obveznih kolačića nije dužna pridobiti vaš pristanak (obvezni kolačići):

Obvezni kolačići su kolačići ključni za pravilno funkcioniranje web stranice i bez njih prijenos poruka u komunikacijskoj mreži ne bi bio moguć. TOvi su kolačići također potrebni kako bi vam tvrtka mogla ponuditi usluge dostupne na našoj web stranici. Omogućuju vam prijavu na korisnički profil, odabir jezika, pristajanje na uvjete i identificiranje korisničke sesije.

3.2. Kolačići koji nisu potrebni sa stajališta normalnog rada web stranice i za koje smo dužni dobiti vašu suglasnost (neobavezni kolačići):

Analitički kolačići

Ovi kolačići pomažu nam da shvatimo kako naši posjetitelji koriste našu web stranicu. Uz njihovu pomoć poboljšavamo korisničko iskustvo i identificiramo korisničke zahtjeve i trendove.Ove kolačiće koristimo samo ako ste se izričito složili s tim.

Kolačići za oglašavanje

Dodaci i alati trećih strana koji se koriste kao kolačići omogućuju rad funkcionalnosti, pomažu u analizi učestalosti posjeta i načinu korištenja web stranica. Ako se pojedinac ne složi s njihovim korištenjem, kolačići se neće instalirati, ali može se dogoditi da neke zanimljive značajke pojedinog web mjesta neće biti dostupne. Ove kolačiće koristimo samo ako ste se izričito složili s tim.

Kolačići društvenih mreža

Omogućuju pružanje sadržaja za objavljivanje na društvenim mrežama i bilježenje vaših odluka kako bi mogli pružiti osobnije i poboljšano korisničko iskustvo.Ove kolačiće koristimo samo ako ste prijavljeni na Twitter, Facebook ili Google korisnički račun prilikom korištenja web stranice.

4. Kako upravljati kolačićima?

Kolačićima možete upravljati klikom na vezu "Postavke kolačića" u podnožju web stranice.

Također možete kontrolirati i mijenjati postavke kolačića u svom web pregledniku.

U slučaju da želite izbrisati kolačiće sa svog uređaja, savjetujemo vam da slijedite opisane postupke, koji će najvjerojatnije ograničiti funkcionalnost ne samo naše web stranice, već i većine drugih web stranica, jer je upotreba kolačića konstanta u velikoj većini suvremenih web mjesta.